Frequently Asked Questions

Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

Ποιες είναι οι τάσεις στις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα;

Η οικονομική κρίση του 2015 επηρέασε την τιμή των ακινήτων στην Ελλάδα. Εξι χρόνια αργότερα, η τιμή των κατοικιών και των διαμερισμάτων στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη επιστρέψει στο προ κρίσης επίπεδο, με εξαίρεση τα τουριστικά νησιά όπως η Πάρος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, αλλά και η Αθήνα, όπου η αγορά ακινήτων ενισχύεται από επενδύσεις.

Αυτη τη στιγμη η μέση τιμή ανά m² στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 65 € για οικόπεδα και 2.265 € για σπίτια άνω των 5 δωματίων.

Μόνο τα οικοπεδα για οικοδόμηση έχουν παραμείνει ακριβότερα. Προφανώς, υπάρχουν διαφορές μεταξύ περιοχών ανά την Ελλάδα και μεταξύ των διαφόρων συνοικιών της Αθήνας. Οι ίδιες διαφορές είναι εμφανείς και στις τιμές ενοικιαζόμενων ακινήτων στην Ελλάδα.

Πού να αγοράσετε ένα σπίτι στην Ελλάδα;

Η αγορά σπιτιού στην Ελλάδα είναι ένα όνειρο από αυτά που μπορείτε να πραγματοποιήσετε. Τα πλάνα σας, η αισθητική, οι ανάγκες και ο προϋπολογισμός σας θα καθορίσουν τον τύπο του ακινήτου που πρόκειται να αποκτήσετε, καθώς και την τοποθεσία του. Δείτε πιο κάτω τα καλύτερα μέρη για να αγοράσετε σπίτι στην Ελλάδα, πάντα σύμφωνα με την εμπειρία μας.

Τα καλύτερα μέρη για να αγοράσετε στην Ελλάδα:

 • Κυκλάδες
 • Πελοπόννησος
 • Αθήνα

Ακίνητα στις Κυκλάδες
Οι Κυκλάδες βρίσκονται στο νότιο μέρους του Αιγαίου πελάγους και προσφέρουν, εκτός από υπέροχες παραλίες, μια μεγάλη ποικιλία τοπίων. Τα ακίνητα στις Κυκλάδες είναι πολύ διαφορετικά το ένα από το άλλο. Μπορείτε να αγοράσετε ένα κατάφυτο σπίτι στην Πάρο ή να ένα παραθαλάσσιο σπίτι στην Τήνο. Τα πιο τουριστικά νησιά είναι φυσικά ακριβότερα από τα λιγότερο τουριστικά, χωρίς αυτό να αποκλείει τις εκάστοτε προσφορές!

Ακίνητα στην Πελοπόννησο
Δύο ώρες μακριά από την Αθήνα, η πόλη του Ναυπλίου είναι ένας ευχάριστος συνδυασμός αστικού τοπίου και φύσης. Τα ακίνητα στην Πελοπόννησο είναι φθηνότερα από ό, τι στα ελληνικά νησιά, αλλά με εξίσου όμορφα τοπία και κρυστάλλινα νερά. Η Πελοπόννησος είναι μια περιοχή με έντονο χαρακτήρα και πολλούς αρχαιολογικούς χώρους όπως οι Μυκήνες, η Επίδαυρος, ο Μυστράς ή η Ολυμπία.

Ακίνητα στην Αθήνα
Η αγορά ενός σπιτιού ή ενός διαμερίσματος στην Αθήνα σάς επιτρέπει να έχετε ένα ορμητήριο από το οποίο είναι πολύ εύκολο να εξερευνήσετε ολόκληρη τη χώρα: το λιμάνι του Πειραιά είναι περίπου δεκαπέντε λεπτά οδήγηση και σας επιτρέπει να ανακαλύψετε τα νησιά του Σαρωνικού κόλπου ενώ το λιμάνι της Ραφήνας είναι λιγότερο από μία ώρα μακριά και σας μεταφέρει στις Κυκλάδες. Μεταξύ του παρελθόντος και του μεταμοντέρνου παρόντος, η Αθήνα είναι μια ολοζώντανη πόλη με πλήθος επιλογές για καλή ζωή.

Πώς να αγοράσετε ένα σπίτι στην Ελλάδα;

Η αγορά σπιτιού ή διαμερίσματος στην Ελλάδα δεν είναι ένα μακρινό όνειρο. Με μεθοδικότητα και κατανόηση όλων των βημάτων και τις επιπτώσεις της αγοράς ακινήτων μπορεί εύκολα να γίνει πραγματικότητα.

Αναζήτηση ακινήτου
Αυτή είναι η φάση της εξερεύνησης. Πού ακριβώς στην Ελλάδα θα θέλατε να αγοράσετε το σπίτι που ονειρεύεστε; Δίπλα στη θάλασσα; Στην ηπειρωτική Ελλάδα; Στα ελληνικά νησιά; Μπορείτε να πάρετε μια πρώτη ιδέα για την προσφορά ακινήτων τσεκάροντας εξειδικευμένους ιστότοπους στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, θα σας συνιστούσαμε να χρησιμοποιήσετε ένα μεσιτικό γραφείο στην Ελλάδα που έχει γνώση της περιοχής. Οι υπηρεσίες του θα σας είναι πολύ χρήσιμες σε όλα τα μελλοντικά σας βήματα.

Τα κτηματομεσιτικά γραφεία στην Ελλάδα εργάζονται βάσει εντολής αναζήτησης που πρέπει να εκπονηθεί, υπό ποινή ακυρότητας. Αφιερώστε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το έγγραφο προσεκτικά και κατανοήστε όλες τις λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του ποσού προμήθειας που πρέπει να καταβάλλει ο αγοραστής.

Αγορά ακινήτου
Βρήκατε το σπίτι των ονείρων σας; Συγχαρητήρια! Το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή του προσυμφώνου πώλησης. Σε αυτό το σημείο, θα χρειαστούν οι υπηρεσίες ενός δικηγόρου που θα επαληθεύσει την ακρίβεια των τίτλων ιδιοκτησίας, της έκτασης του οικοπέδου ή της άδειας οικοδόμησης.

Η συνδρομή ενός δικηγόρου δεν είναι υποχρεωτική, αλλά συνιστάται ανεπιφύλακτα καθ 'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ώστε να είστε σίγουροι ότι η πράξη αγοράς θα καταχωρηθεί άμεσα στο Μητρώο Διατήρησης Υποθηκών και Κτηματολογίου.

Η συμφωνία πώλησης συνοδεύεται από την πληρωμή μιας συμβολικής κατάθεσης και τον καθορισμό μιας προθεσμίας για την υπογραφή της τελικής σύμβασης. Η υπογραφή γίνεται ενώπιον συμβολαιογράφου της επιλογής σας.

Ιδιοκτήτης ακινήτου στην Ελλάδα
Μόλις γίνει η μεταβίβαση κυριότητας, πρέπει να κατατεθεί δήλωση απόκτησης ακινήτων (δήλωση Ε9) κατά τη διάρκεια του μήνα που ακολουθεί την υπογραφή της τελικής πράξης.

Η απόκτηση ενός σπιτιού ή διαμερίσματος στην Ελλάδα έχει επίσης φορολογικές συνέπειες για τον αγοραστή που καθίσταται υπεύθυνος για το φόρο επί ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Πολλοί αγοραστές επιλέγουν να προσλάβουν έναν λογιστή για να αποκτήσουν έναν αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και να εκπληρώσουν τις σχετικές υποχρεώσεις τους.

Πού να αγοράσετε ένα διαμέρισμα στην Ελλάδα;

Η τοποθεσία του διαμερίσματός σας στην Ελλάδα εξαρτάται κυρίως από το γούστο σας, τον προϋπολογισμό σας και τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το ακίνητο. Αν πρόκειται για επένδυση ενοικίασης, προτιμήστε τουριστικές τοποθεσίες ή μεγάλες πόλεις. Μπορείτε, για παράδειγμα, να αγοράσετε ένα διαμέρισμα στην Αθήνα, φροντίζοντας να επιλέξετε μια περιοχή όπου η ζήτηση ενοικίασης είναι υψηλή. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να αγοράσετε ένα διαμέρισμα στην Ύδρα που μπορείτε εύκολα να νοικιάσετε.

Εάν θέλετε να αγοράσετε ένα διαμέρισμα στην Ελλάδα ως δεύτερη κατοικία, επιλέξτε μέρη με εύκολη πρόσβαση. Προτιμήστε ένα διαμέρισμα στην Κρήτη ή στο Ναύπλιο εάν θέλετε να είστε δίπλα στη θάλασσα. Τα νησιά του Σαρωνικού, κοντά στην Αθήνα, είναι επίσης ιδανική τοποθεσία.

Ποιο είναι το κόστος αγοράς σπιτιού στην Ελλάδα;

Η αγορά σπιτιού ή διαμερίσματος στην Ελλάδα συνδέεται με κάποια έξτρα έξοδα που οφείλει να καταβάλλει ο αγοραστής, τα εξής:

 • Προμήθεια γραφείου: εάν θέλετε να επωφεληθείτε από τις υπηρεσίες ενός κτηματομεσιτικού γραφείου , θα πρέπει να πληρώσετε προμήθεια 2% + φπα επί της τιμής πώλησης του σπιτιού.
 • Τέλη δικηγόρου: παρότι o δικηγόρος δεν είναι υποχρεωτικός, η συμβολή του συνίσταται. Τα νομικά τέλη είναι ποσοστό 0,5 έως 2% της αξίας του ακινήτου.
 • Τέλη συμβολαιογράφου: η υπογραφή της πράξης πώλησης πρέπει να γίνει ενώπιον συμβολαιογράφου. Το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 0,65 και 1,2% της αξίας του ακινήτου.
 • Μεταφορά φόρου ιδιοκτησίας (ΦΜΑ): Αυτός ο φόρος αντιστοιχεί στο 3% της αξίας του ακινήτου, όπως αναφέρεται στην πράξη πώλησης.
Πώς να λάβετε τον αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ);

Η απόκτηση ελληνικού αριθμού φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) είναι υποχρεωτική για την ολοκλήρωση οποιασδήποτε συναλλαγής ακινήτων στην Ελλάδα. Το ΑΦΜ κάνει δυνατή την υποβολή της δήλωσης απόκτησης ακινήτων και την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων που συνδέονται με αυτή.

Δείτε πώς μπορείτε να λάβετε έναν ελληνικό αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ):

 • Πηγαίνετε στο φορολογικό γραφείο της επιλογής σας. Εδώ θα βρείτε τη λίστα όλων των φορολογικών γραφείων στην Ελλάδα. Λάβετε υπόψη ότι οι ώρες λειτουργίας είναι συνήθως 7:30 π.μ. έως 2:30 μ.μ.
 • Φέρτε μαζί σας ένα αντίγραφο της ταυτότητάς σας και του λογαριασμού πώλησης. Εάν δεν μπορείτε να παρευρεθείτε αυτοπροσώπως, μπορείτε να ορίσετε ένα άτομο της επιλογής σας (για παράδειγμα, το λογιστής σας).
 • Ο φορολογικός υπάλληλος θα σας ζητήσει να συμπληρώσετε μια φόρμα και στη συνέχεια να επαληθεύσετε τα έγγραφά σας. Ανάλογα με το κέντρο, το ΑΦΜ θα σας δοθεί απευθείας στον ιστότοπο ή θα σας αποσταλεί εντός ενός μηνός.
 • Μόλις αποκτήσετε το ΑΦΜ, θα χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση για έναν αριθμό-κλειδί στο TAXISnet , την πλατφόρμα της φορολογικής υπηρεσίας στην Ελλάδα. Αυτός ο αριθμός είναι απαραίτητος για να πληρώσετε το φόρο επί των ακινήτων.

Όλα αυτά τα βήματα μπορεί να είναι χρονοβόρα και αρκετά περίπλοκα. Η βοήθεια ενός λογιστή είναι επιθυμητή.

Μπορείτε να αγοράσετε ένα σπίτι στην Ελλάδα χωρίς να είστε κάτοικοι της ΕΕ;

Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσετε ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα στην Ελλάδα χωρίς να είστε κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απλώς πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένους περιορισμούς που ισχύουν για πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα σε ορισμένες παραμεθόριες περιοχές του Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, της Θράκης και άλλων περιοχών στη βόρεια Ελλάδα.

Αυτοί οι περιορισμοί αίρονται με την υποβολή αίτησης στην αρμόδια επιτροπή της αποκεντρωμένης διοίκησης αυτής της περιοχής, η οποία στη συνέχεια θα την επικυρώσει από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Οι πολίτες εκτός ΕΕ μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα «χρυσή βίζα», γνωστό και ως «golden visa». Αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται ειδικά σε μη Ευρωπαίους υπηκόους και τους επιτρέπει να αποκτήσουν άδεια μόνιμης διαμονής για περίοδο 5 ετών με δυνατότητα ανανέωσης με οποιαδήποτε αγορά ακινήτων αξίας 250.000 ευρώ και άνω. Η μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα ανοίγει το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας εντός των ορίων Σένγκεν, όπως κάθε Ευρωπαίος πολίτης.

Το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» στην Ελλάδα ισχύει επίσης για την αγορά ακινήτων σε κοινόχρηστη κατοικία, εάν η μεμονωμένη επένδυση είναι τουλάχιστον 250.000€. Οι διαδικασίες για την αγορά ενός σπιτιού ή ενός διαμερίσματος στην Ελλάδα είναι οι ίδιες όπως για κάθε πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ποιο ελληνικό νησί να επιλέξω να επενδύσω;

Τα ακίνητα στην Ελλάδα προσελκύουν πολλούς επενδυτές για δύο λόγους. Ο πρώτος συνδέεται με την ελκυστικότητα της χώρας ως τουριστικός προορισμός. Το 2019, η Ελλάδα προσέλκυσε περισσότερους από 34 εκατομμύρια επισκέπτες με εκτιμώμενο κύκλο εργασιών άνω των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα μετά την κρίση: τα μέτρα τόνωσης στον τομέα των ακινήτων μαζί με την επακόλουθη πτώση των τιμών των ακινήτων κάνουν τις επενδύσεις ιδιαίτερα ελκυστικές. Αυτά οι λόγοι εξηγούν τη αύξηση της ζήτησης για δεύτερη κατοικία στην Ελλάδα. Ωστόσο, όταν πρόκειται για επενδύσεις σε ακίνητα, κάθε νησί έχει διαφορετικό προφίλ.

Σε ποιο ελληνικό νησί να επενδύσετε;
Αν θέλετε να επενδύσετε σε ένα ελληνικό νησί, έχετε πληθώρα επιλογών:

 • Κυκλάδες: Αμοργός, Άνδρος, Φολέγανδρος, Ίος, Κέα, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίφνος, Σύρος, Τήνος.
 • Κρήτη.
 • Ιόνια Νησιά: Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Κύθηρα, Ιθάκη, Λευκάδα, Παξοί, Ζάκυνθος.
 • Νησιά του Σαρωνικού: Αγκίστρι, Αίγινα, Ύδρα, Πόρος, Σπέτσες.

Επενδύστε στις Κυκλάδες
Αναλόγως το νησί που θα επιλέξετε, η επένδυσή σας σε ακίνητο στις Κυκλάδες μπορεί να αποβεί εξαιρετικά κερδοφόρα. Η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι τα δύο πιο δημοφιλή νησιά του αρχιπελάγους, με την τιμή και τον τύπο των ακινήτων προς πώληση να αντικατοπτρίζουν τη φήμη τους: εδώ θα βρείτε πολυτελείς κατοικίες, διαμερίσματα και βίλες προς πώληση - με πισίνα, αυτό είναι φυσικά αυτονόητο.

Ωστόσο, θα ήταν κρίμα να αγνοήσουμε τα λιγότερο δημοφιλή νησιά που είναι εξίσου αυθεντικά ή μάλλον, ίσως και περισσότερο αυθεντικά από τα παραπάνω. Η τιμή των ακινήτων στην Πάρο, τη Σίφνο ή την Τήνο είναι πολύ πιο προσιτή και επιτρέπει εξαιρετικές συναλλαγές.

Επενδύστε στα Ιόνια Νησιά
Λιγότερο γνωστά στους τουρίστες - και επομένως λιγότερο ακριβά - τα νησιά του Ιονίου είναι πραγματικά μικρά διαμαντάκια. Το μυθικό νησί της Ιθάκης είναι ένας παράδεισος για όσους αναζητούν αυθεντικότητα και παρθένα φύση. Η Κεφαλονιά και οι υπέροχες παραλίες της με λευκή άμμο είναι ένας εξίσου πανέμορφος προορισμός. Οι προς πώληση κατοικίες στα Ιόνια Νησιά μπορούν να είναι από παραθαλάσσιες βίλες έως διαμερίσματα με θέα στη θάλασσα.

Επενδύστε στα νησιά του Σαρωνικού
Για μέρη κοντά στην Αθήνα, τα νησιά του Σαρωνικού έχουν εύκολη πρόσβαση από τον Πειραιά. Αυτό τα καθιστά πρωταρχικό προορισμό για τους Αθηναίους που τα προτιμούν για τις διακοπές και τα σαββατοκύριακά τους. Τα νησιά του Σαρωνικού είναι ένα καταφύγιο πρασίνου που περιβάλλεται από κρυστάλλινα νερά. Τα σπίτια και τα διαμερίσματα προς πώληση παραμένουν σε πολύ προσιτές τιμές, εκτός ίσως στο νησί της Ύδρας που είναι το πιο τουριστικό.

Μπορείτε να αγοράσετε σπίτι στην Ελλάδα χωρίς μεσίτη;

Υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσετε ένα σπίτι στην Ελλάδα απευθείας από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη. Η πρακτική δεν είναι συχνή, καθώς οι ιδιοκτήτες, όπως και οι αγοραστές, προτιμούν να χρησιμοποιούν ένα μεσιτικό γραφείο για καλύτερη υποστήριξη.

Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα στην Ελλάδα, θα χρειαστείτε την υποστήριξη δικηγόρου, λογιστή και συμβολαιογράφου. Θα πρέπει επίσης να είστε προετοιμασμένοι να αφιερώσετε χρόνο στην έρευνά σας, καθώς θα είστε εξολοκλήρου υπεύθυνοι όχι μόνο να επιλέξετε, αλλά και να επισκεφτείτε όλα τα ακίνητα. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν ζείτε εκτός Ελλάδος.

Τέλος, η προσφορά ακινήτων προς πώληση χωρίς μεσάζοντα είναι πολύ πιο περιορισμένη από αυτήν των μεσιτικών γραφείων. Κατά συνέπεια, πιθανότατα δεν θα έχετε πλήρη εικόνα της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα.